Katrijp rond 1900

Alle albums | Links

Oude Prentbriefkaarten en foto's van Bergen, Schoorl en Egmond

Een website van Frans Speur

(Klik hier voor de site van Heiloo)

Old postcards and photos of some Dutch villages near the coast, in the province of Noord-Holland, 20 to 30 miles N.W. of Amsterdam, some 40 to 100 years ago. They are now full-grown towns with a very different look. Click here for the albums with the pictures.

© All rights reserved. De foto's en prentbriefkaarten in de albums mogen niet worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming van de diverse eigenaars. Downloaden en /of printen: alleen voor voor eigen gebruik.

Hoe zag ''de Gemeente Bergen'' er zo'n veertig tot honderd jaar geleden uit? De verschillen met vandaag zijn dramatisch, of het nu komt door het toenemende verkeer, nieuwbouw of ....door een domme beslissing van de gemeentelijke overheid. Het is altijd weer fascinerend om te zien, hoe het dorp of de buurt waar je zo vertrouwd mee bent, er vroeger uitzagen, vooral als er nog aanknopingspunten zijn, zoals een huis of een gebouw dat er nog altijd staat, terwijl de rest volkomen veranderd is, of verdwenen.

We zijn in 2002 begonnen met de oude ansichten van mijn moeder, Suzanna Speur-Klaver (in 1995 overleden), op het web te zetten. Zij heeft vooral in de jaren zestig, toen de interesse in oude prentbriefkaarten nog niet tot een rage was uitgegroeid, er een flink aantal van verzameld. Die zijn inmiddels aangevuld met kaarten, foto's, ander materiaal en tekst van o.a. Ruud v.d. Aakster, Peter Amersbeek, P.C. Baltus, Erik en Miranda Broersen, Theo de Bruijn, Paul Dekker, Elly Philps, Bart van der Feen de Lille, Kristien Floor, Mary Geluk–Beets, Lia Govers, Jan de Gruijter, Ed de Jong, Hanneke Kaal-Speur, Wil Koppes, Piet-Hein Kraakman, Klaas Kuiper, Henk van Leeuwen en Ineke van Beek, Jaap Meijer, Peter Pronk (bijna alles van Schoorldam), Theo Raat, Rien Roodzant, Hans Ruiter, René Speur, Hanneke Staal-Fernhout, Marga van der Torre-Zeeman, Mary Veenis, Douwe Walta en Hans Zaal. Aan iedereen mijn hartelijke dank!

Toen we met dit project begonnen was het nog moeilijk om gratis webruimte te vinden voor een site met veel afbeeldingen. Peter Bijkerk van Compumess uit Heiloo heeft mij sinds het begin onbeperkte webruimte ter beschikking gesteld en voor de vormgeving van de albums gezorgd. Zonder hem zou dit nooit van de grond zijn gekomen. Nu, met sites als Google's Picasa, is het gemakkelijk om het allemaal zelf te doen, en dat heb ik nu dan ook gedaan. De oude albums (niet meer bijgewerkt) en het Gastenboek (nieuwe locatie) zijn nog altijd op Peter's site te vinden.

Ik ben zelf opgegroeid in Heiloo en ik woon nu in Edmonton (Canada).

Veel plezier!

Frans Speur.| Naar de Albums |
Free counters provided by Andale.