Heiloo, de Kennemerstraatweg in 1903

| Alle albums | Links | Tekstbijdragen | Wie woonde waar? |

Speurtocht door Oud Heiloo

Oude prentbriefkaarten, foto's en teksten

Een website van Frans Speur

(Klik hier voor de site van Bergen, Schoorl en Egmond)

Old postcards and photos of a Dutch village near the coast, in the province of Noord-Holland, 20 miles N.W. of Amsterdam, some 50 to 120 years ago. It is now a full-grown town with a very different look. Click here for the albums with the pictures.

© All rights reserved. De foto's en prentbriefkaarten in de albums mogen niet worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming van de diverse eigenaars. Downloaden en / of printen: alleen voor voor eigen gebruik.

Update: 17 november 2018. Ik heb de links eindelijk weer eens bijgewerkt en aangepast. Het is langzamerhand een flink aantal geworden, de moeite waard om even te kijken of u iets gemist heeft.

1 december 2015. Enkele foto's toegevoegd aan het album ''Centrum'', uit de collectie van Tom Beudeker. Tom is ook in het bezit van de herinneringen, die zijn grootvader Thomas Geertsma, die jarenlang veldwachter in Heiloo was, heeft opgeschreven, en verhalen en gedichten geschreven door zijn moeder Jacoba (1925-2008), Ze staan nu in z'n geheel op deze site. Tom: ''Heiloo heeft altijd een speciale betekenis gehad voor me; mijn grootouders woonden er, en een groot deel van de familie, neven nichten etc. Ik ging als kind vaak logeren op Heerenweg 92, alwaar mijn oma, de weduwe van grootvader Geertsma, woonde.  Geertsma zelf is in 1961 overleden. Mijn moeder Jakoba (1925) vond dat een aantal dingen nog verteld moesten worden om ze voor het nageslacht te bewaren. “Een Album vol Herinneringen”  gaat over haar vader, veldwachter Geertsma.  De gedichten die er in staan heeft ze zelf geschreven. Ze was onderwijzeres, een echte frik, haha! Vandaag de dag wonen nog veel afstammelingen van Geertsma in Heiloo. Voor mij geven de verhalen een prachtig beeld van het Heiloo van het begin van de twintigste eeuw ''.

Hier is de link naar de herinneringen van Thomas en Jacoba. Ook te vinden onder ''Alle Albums''.

----------------------------

Hoe zag Heiloo er vroeger uit? De verschillen met vandaag zijn dramatisch, of het nu komt door het toenemende verkeer, nieuwbouw of ....door een foute beslissing van de gemeentelijke overheid, al dan niet beïnvloed door ''het grote geld''. Het is altijd weer fascinerend om te zien, hoe het dorp en de buurt waar je zo vertrouwd mee bent, er vroeger uitzagen, vooral als er nog aanknopingspunten zijn, zoals een huis of een gebouw dat er nog altijd staat, terwijl de rest volkomen veranderd is, of verdwenen.

We zijn in 2002 begonnen met de oude ansichten van mijn moeder, Suzanna Speur-Klaver (in 1995 overleden), op het web te zetten. Zij heeft vooral in de jaren zestig, toen de interesse in oude prentbriefkaarten nog niet tot een rage was uitgegroeid, er een flink aantal van verzameld. Die zijn inmiddels aangevuld met kaarten, foto's en ander materiaal van o.a. Ruud v.d. Aakster, Peter Amersbeek, P.C. Baltus, Erik en Miranda Broersen, Theo de Bruijn, Paul Dekker, Bart van der Feen de Lille, Kristien Floor, Mary Geluk–Beets, Lia Govers, Jan de Gruijter, Fred Houtenbos, Ed de Jong, Hanneke Kaal-Speur, Wil Koppes, Piet-Hein Kraakman, Klaas Kuiper, Henk van Leeuwen en Ineke van Beek, Jaap Meijer, Peter Pronk (bijna alles van Schoorldam), Theo Raat, Rien Roodzant, Hans Ruiter, René Speur, Hanneke Staal-Fernhout, Marga van der Torre-Zeeman, Mary Veenis, Douwe Walta en Hans Zaal. Aan iedereen mijn hartelijke dank!

Toen we met dit project begonnen was het nog moeilijk om gratis webruimte te vinden voor een site met veel afbeeldingen. Peter Bijkerk van Compumess uit Heiloo heeft mij sinds het begin onbeperkte webruimte ter beschikking gesteld en voor de vormgeving van de albums gezorgd. Zonder hem zou dit nooit van de grond zijn gekomen. Nu, met sites als Google Photos, is het gemakkelijk om het allemaal zelf te doen, en dat heb ik nu dan ook gedaan. De oude albums (niet meer bijgewerkt) zijn nog altijd op Peter's site te vinden, alsmede een foto van 1952 van de omgeving van de Witte Kerk in Heiloo met pijltjes naar veel namen van toenmalige bewoners.

Ik ben zelf opgegroeid in Heiloo en ik woon nu in Edmonton, in Canada.

Veel plezier!

Frans Speur.

| Naar de Albums |
Free counters provided by Andale.